31 May 2017

Astaxanthine

Astaxanthine
Astaxanthine is een kleurstof, een zogenaamde carotenoïde, dat wordt beschouwd als een zeer krachtige antioxidant. De groene microalg Haematococcus pluvialis bevat de hoogste concentratie aan natuurlijke astaxanthine. Deze rijke bron van astaxanthine wordt door verschillende vissoorten gegeten. 

Astaxanthine vindt daarom ook zijn oorsprong in de zeefauna, zoals in zalm, kreeft, forel, garnalen, krab, krill en zelfs in de veren van enkele vogels, waaronder de flamingo. Astaxanthine kleurt al deze diersoorten roodviolet. Ook wordt deze kleurstof gebruikt ter bescherming tegen de schadelijke invloeden van zuurstof en ultraviolette straling (uv-straling) in zonlicht.

Carotenoïde astaxanthine

In de natuur bestaan er ongeveer 600 verschillende soorten carotenoïden. De verschillende soorten worden onderverdeeld in caroteen en xantofyl. Carotenoïden zijn een van de belangrijkste kleurstoffen van de natuur die planten, schimmels, maar ook bijvoorbeeld de huid van dieren kleur geeft. 

Carotenoïden beschermen daarnaast tegen de schadelijke effecten van zonlicht en vrije radicalen (instabiele moleculen). Ook in het menselijke lichaam vervullen carotenoïden een essentiële rol. Indien er in het lichaam voldoende carotenoïden in de celwanden aanwezig zijn, worden de lichaamscellen optimaal beschermt tegen vrije radicalen. De meeste carotenoïden worden in het lichaam omgezet in vitamine A om als beschermingsmechanisme te functioneren. Zodoende worden de vrije radicalen onschadelijk gemaakt. 

Een hoge hoeveelheid aan vitamine A heeft schadelijke gevolgen voor het lichaam. De xantofyl astaxanthine wordt echter niet omgezet in vitamine A. Astaxanthine is hierdoor niet giftig voor het lichaam, ook niet bij het innemen van grote hoeveelheden. Deze zuivere antioxidant is 10 maal krachtiger dan de andere carotenoïden, zoals bijvoorbeeld bètacaroteen, luteïne en lycopeen.

Astaxanthine heeft bijzonder specifieke eigenschappen, waaronder het vermogen om op specifieke plaatsen in het lichaam door te dringen en het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen. In tegenstelling tot andere carotenoïden is deze kleurstof in staat om in de ogen, hersenen, gewrichten en de huid binnen te dringen. Vanwege zijn specifieke chemische structuur wordt astaxanthine daarom ook gezien als een van de krachtigste antioxidanten die in de natuur voorkomt.

Zeer krachtige antioxidant

Astaxanthine is een natuurlijk voedingssupplement en een antioxidant die 20 maal krachtiger is dan bijvoorbeeld de synthetische astaxanthine. De synthetische kleurstof wordt aangemaakt om bijvoorbeeld voedingsmiddelen een kleur te geven. 

De natuurlijke antioxidant bevat tevens bètacaroteen, luteïne en cantaxanthine. Deze stoffen vallen ook onder de groep carotenoïden en hebben een ondersteunende werking. Op celniveau is deze krachtige antioxidant daarnaast ook in staat om zich zowel aan de buitenkant als de binnenkant van de membraan uit te spreiden. Hierdoor worden de lichaamscellen optimaal beschermt tegen oxidatie.

In vergelijking tot andere carotenoïden en vitamines, is astaxanthine:
• 550 maal effectiever dan Vitamine E
• 11 keer sterker dan bètacaroteen (bescherming tegen vrije radicalen)
• 1000 keer sterker dan Vitamine C
• 10 maal effectiever dan alle overige carotenoïden

Voordelen van Astaxanthine

Astaxanthine beschermt de huid tegen verbranding door zonlicht. Het voedingssupplement verbetert daarnaast de conditie van de huid aanzienlijk en heeft een positief effect op het vertragen van het verouderingsproces. Het voedingssupplement vermindert tevens oxidatieve stress, waardoor het afweersysteem van het lichaam wordt versterkt.


Daarnaast is Astaxanthine ook zeer geschikt voor sporters en atleten. Lichamelijke inspanning zorgt namelijk voor een verhoging van de hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam. Gedurende het verouderingsproces zal het lichaam tevens minder antioxidanten aanmaken. 

Ook worden de spieren blootgesteld aan een hoger niveau van oxidatieve stress. Het innemen van het voedingssupplement heeft een positief effect op het beschermen van de spieren tegen vrije radicalen, het herstelproces na het trainen, het verminderen van ontstekingen en het verlagen van melkzuur in de spieren. 


 Mentale dieet plan
Mentale Dieet Plan

No comments: